Search
  • helmisaksala

Ajattele, mitä ajattelet – kolme kysymystä Jaana Hautalalle

Jaana Hautala valmentaa organisaatioita inhimillisen potentiaalin täysimittaiseen hyödyntämiseen. Hän on kouluttaja, puhuja ja henkisen hyvinvoinnin ammattilainen.

Viimeiset puolitoista vuotta olen istunut Jaanan NLP-koulutuksessa minäkin. Olen oppinut ajatusten ja tunteiden mekanismeista, perehtynyt kehon ja mielen yhteispeliin, ja viimeistään nyt vakuuttunut siitä, että itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen tekee elämästä helpompaa ja parempaa. Vaikka vain vähän kerrallaan.

Itsensä kehittämiseen liittyvät myös tarinat, joita olen työssäni tottunut katsomaan hiukan eri kulmasta. Siksi on niin hauskaa taas huomata, mihin kaikkeen tarinat taipuvat, missä kaikkialla niitä asustaa ja miten hedelmällisiin tarkoituksiin niitä voi valjastaa.

Tässä blogissa pohdimme Jaanan kanssa oman tarinan johtamista.

1. Kun puhutaan itsensä kehittämisestä, mitä sinulle tulee mieleen sanasta tarina?

”Ajatuksena tämä on varsin iso, koska meillä kaikilla on itsestämme ja toisista vahvoja tarinoita. Olemmeko aina tietoisia siitä, mitä tarinoita itsellemme kerromme? On arvokasta olla tietoinen, sillä se on ikkuna kasvuun ja kehittymiseen. Tarinahan määrittelee toimintamallimme, valinnat ja käyttäytymisen.”

Kun omaan tarinaansa kiinnittää huomiota, saa siis samalla tilaisuuden pohtia, onko tarina ajan tasalla ja sellaisella tolalla, että sen kanssa on hyvä elää vastakin. Etten esimerkiksi vain toistelisi ulkopuolelta tulevia ohjenuoria tai määritelmiä siitä, millainen olen tai oletan että minun odotetaan olevan.

”Oman tarinan näkeminen avaa mahdollisuuksia luoda uusi. Olkoonkin, että sieltä löytyy myös jumeja ja lukkoja – kaikilla meillä on ollut erilaisia mutkia matkassa. Pienikin tarinan muokkaaminen on ihmiselle arvokasta, sillä se auraa tietä tulevaisuuteen, jossa käytämme enemmän omia vahvuuksiamme,” sanoo Jaana.2. Miksi kannattaa ajatella, mitä ajattelee? Ja miten se tehdään?

Jaanaa kysymykseni naurattaa. Hän nauraa paljon.

”Arviolta noin 95 % ajatuksistamme on tiedostamattomassa mielessä. Toisin sanoen nämä ajatukset ovat automatisoituneita. Emme ole ehkä tietoisia, millainen ajatusrakenne meillä on. Vasta kun pysähdymme tutkimaan omaa tapaa ajatella – on monenlaisia tapoja, tilannesidonnaisia ja eri ihmisetkin laukaisevat meissä erilaisia ajattelumalleja – oivallamme, miten iso voima ajatuksella on.”

Muistan kun istuin ensimmäistä päivää NLP Practitioner -koulutuksessa ja kuuntelin järkyttyneenä Jaanan puhetta. Mitä, siis elämmekö 95 prosenttia ajasta tiedostamatta omaa toimintaamme? Hyödynnämmekö vaivaiset viisi prosenttia potentiaalistamme?

Toinen puoli asiasta on, että löytämättömät voimavarat odottavat, ja vieläpä lähempänä kuin luulisi.

”On tärkeää muistaa tämä neurologisesti todennettu asia:"

"ihminen, ihmisyys ja minä on eri asia kuin ajatukset."

"Vasta silloin kun takerrumme ajatuksiin, niistä tulee osa identiteettiämme.”

Mistä ne omassa päässä pyörivät, usein kriittiset ajatukset ja uskomukset sitten kumpuavat? Usein ne eivät ole omia tai tosia alkuunkaan. Sellaisille ajatuksille voikin näyttää ovea.

3. Mitä sinulle merkitsee rohkeus?

”On niin helppo toistaa historiaa. Valmentajana ja kouluttajana näen paljon ihmisiä, jotka takertuvat tuttuun tai syyttelevät ympäristöä ja maailmaa. On iso mahdollisuus miettiä, miten muutan omaa toimintaani. Rohkeutta on kohdata ne kaikkein pelottavimmat tunteet, pysähtyä tutkimaan omaa sydäntä, omaa tarkoitusta, tarinoita ja ajatuksia.”

Mielenkiintoista: kun Jaana puhuu tunteiden kohtaamisesta, näen heti mielessäni sankaritarinat ja sadut, joissa uljas henkilö seisoo haarniska päällä, miekka kädessä. Tuo kaveri on ehdottomasti sysännyt tunteensa sivuun voidakseen olla rohkea. Siis päinvastoin kuin Jaana rohkeutta kuvaa.

”Jos haluaa tulla autenttiseksi itsekseen, tarvitaan myös voimaa mennä sen varjon läpi mikä meissä kaikissa on.”

Jaanan mukaan pienin rohkea teko, jota voi harjoitella heti, on se, että on. Tässä hetkessä. Ettei tee mitään.

”Se on hiton pelottavaa suurimmalle osalle ihmisistä. Usein vaadimme itseltämme niin paljon. Se liittyy suorittamisen kulttuuriin, missä monet elävät: pienet unelmat eivät riitä vaan pitää olla isot unelmat ja teot heti.”

”Voi ottaa vähän sellaiset uteliaat lapsen silmälasit esiin, että"

"mitä tässä voisi nähdä toisin?”
73 views0 comments