Search
  • helmisaksala

Ajattelen, siis olen nainen. Tämä otsikko kirjoitti itse itsensä.

Sunnuntaina on hieno päivä. Sen tietää jo nyt.


Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi tartun vähän liian hankalaan aiheeseen. En ihan haluaisi, en ehkä osaa, mutta silti hiukan tässä ajattelisin.


Moninaisuutta. Erilaisuutta. Sukupuolessa.


Vai sukupuolten välillä? Kulttuuristen ja sosiaalisten normien näkökulmasta? Näetkö, heti menee vaikeaksi.


Kirjoitan silti, sillä soisin jokaisessa yhteisössä nähtävän ihmiset ja ideat lokeroiden takana. On valtaisa menetetty resurssi, että monissa arvostetuissakin organisaatioissa erityisesti nuorten naisihmisten ajatukset yhä jäävät möreämpien äänten varjoon.


Samaan hengenvetoon hermoillaan, kuinka opittaisiin vastaamaan muuttuvan maailman tarpeisiin.


Ajattelen, siis ihan oikeasti ajattelen


Satuin syntymään naiseksi. Se on enimmäkseen ihan kivaa. Viihdyn.


Monessa tilanteessa olen kuitenkin kokenut, etten mukaudu siihen sosiaaliseen käytösmalliin, jota naiselta odotetaan. Olen muun kaltainen. Ehkä enemmän sen sorttinen, kuinka miessukupuoli reippaan yleistetysti nähdään, jos nyt muita yleisiä heijastuspintoja ei vielä ymmärretä.


Tai sitten olen vain omanlaiseni. Sopiiko se? Riittääkö määritelmäksi? Vähän lällyä, tunnustan.


Kun keskityn vaikkapa kuuntelemaan, kasvojeni ilme saattaa näyttää jyrkältä. En välttämättä hymyile kovin paljon. Naisihmisen tapauksessa tämä voidaan nähdä tylynä.


Onko minulla jotain kanssaihmisiäni vastaan, koenko olevani parempi muita?


Ei ja en. Tästä lähdetään.


Tai kun minulle esitetään väite tai päätelmä, en ehkä vastaa sillä sekunnilla.


Enkö olekaan samaa mieltä?


Eihän se sitä tarkoita. Jään vain hetkeksi pohtimaan, hakemaan omaa kulmaani. Saatan olla samaa mieltä tai olla olematta. Ehkä olen hidas. Toisaalta joskus olen hyvinkin nopea.


On varmaan täysin omaa kuvitelmaani, että miehelle edellä kuvattu käytös sallittaisiin kepeämmin. Onko?


Ajattelen, siis kuuntelen?


Siitä huolimatta, että käytökseni perusteella solahdan vähintään yhtä hyvin mies- kuin naisporukkaan, olen tietoisesti opetellut käyttämään ääntäni kovemmalla volyymilla.


Hyvä minulle.


Mutta herää kysymys, keitä itse en ole kuullut, kun olen treenannut vahvaa alttoani.


Ajattelen, siis teen


Historialliset edelläkävijät muistuttavat siitä, ettei ihminen koskaan ole yksin ajatustensa kanssa. Itse löysin hiljattain uuden esikuvan.


Kesällä 2018 minulle esitettiin pyyntö: voisiko yhtyeeni Lailai tehdä kappaleen Minna Canthista tämän juhlavuoden johdosta? Ensimmäinen ajatukseni oli, ettei tilausbiisi sovi omaan taiteen luomisen eetokseen.


Sitten luin Minna Rytisalon romaanin Rouva C. ja ymmärsin, miten samansukuisesti olin itsekin kokenut elämää: sosiaalisena outolintuna, toisaalta härkäpäisenä, idealistisenakin tekijänä. Se yllätti.#Metoo:n vanavedessä myös naiseuden kysymys tuntui polttavalta ja ihmeellisen samalta kuin reilu vuosisata aiemmin.


Kappale ei silti syntynyt älyllisesti. Oli vain myönnettävä, että kun toive biisistä oli kuultu ja olin tutustunut Canthin sanalliseen perintöön, kertosäe “Kaikkea muuta kunhan ei vain nukkuvaa puolikuollutta elämää” yksinkertaisesti alkoi soida päässä. Treenikämpällä yhtyeemme mahtavat muusikot saivat sen soimaan myös muiden kuultavaksi.


Minna ajatteli, siis kirjoitti


Kirjailija Canth kertoi alistetuista, jotka asettuivat valtaapitäjiä vastaan. Minna antoi kasvot ja äänen niille, joiden ääntä ei muuten olisi kuultu. Lyhyeksi jääneen elämänsä aikana Canth puhui suunsa puhtaaksi julkaisemalla seitsemän novellia, kymmenen näytelmää sekä puheita, kertomuksia ja lehtiartikkeleita.


Canth oli henkilöbrändi, vaikkei sellaisista silloin tietenkään puhuttu. Mitä yritykset voisivat häneltä tänä päivänä oppia?


Rohkeutta. Canth kertoi toisenlaisia tarinoita. Hän ei pelännyt erottua! Ja jäi historiankirjoihin.


Ei nukkuvaa elämää


Canthin 175-vuotisjuhlavuosi 2019 tuli ja meni, mutta kansallisena juhlapäivänä ja tasa-arvon päivänä 19.3.2020 on vihdoin aika julkaista Minnan innoittama kappale Ei nukkuvaa elämää.


Ketä Sinä ajattelet lämmöllä kansainvälisenä naistenpäivänä?

Kenen tarinaa haluat kertoa edelleen?

Kuka inspiroi Sinun yhteisösi tarinoita?


P. S. Pahoittelen kliseistä otsikkoa. Kirjoitin vaikka kuinka monta vaihtoehtoa, mutta mikään ei onnistunut päihittämään naisen karjaisua.

67 views0 comments