Search
  • helmisaksala

Epäröitkö olla omaperäinen yritysviestijä? Ota mallia Italian menestyjistä

Keskellä hämärtyvää syksyä karkasin Helsinki Groupin matkassa Pohjois-Italiaan.


Lombardian alue on Italian teollisuuden ja talouden ytimessä, ja olikin mielenkiintoista tutustua paikallisiin toimijoihin, kaupunkimarkkinointiin ja ravintolatarjontaan tarinoiden näkökulmasta. Milano on monitahoinen ja mystinen metropoli, joka ikään kuin avautuu ovi kerrallaan.


Kaikki tietävät, miten tärkeitä perhe ja perinteet ovat italialaisille. Mutta se, miten niiden merkitys voi punoutua myös liiketoimintaan kaiken tekemisen tasolla arvoista markkinointiin ja vaikkapa tuotevalikoiman rakentamiseen, yllätti.


Milanon-tuliaisina kerron kaksi sikäläistä esimerkkiä aikaa kestäneistä menestyskonsepteista, jotka nojaavat aitoihin tarinoihin ja kokonaisvaltaisiin asiakaskokemuksiin.


Legendaarisella cocktailbaarilla on vahva identiteetti


Helsinki Groupin seminaarissa vieraili puhujana Maurizio Stocchetto, maineikkaan cocktailbaari Bar Basson omistaja.


Pilke silmäkulmassa esiintynyttä Stocchettoa kuunnellessa ei voinut välttyä huomaamasta, kuinka olennainen osa baarin brändiä ovat tarinat. Eräs matkakumppaneistani totesi, että Stocchetton puheenvuorossa eniten toistunut sana oli ”isä”.


Maurizio Stocchetton isä Mirko Stocchetto osti Bar Basson paikan perustajalta vuonna 1967. Isä Stocchetto loi Milanoon aivan uuden ilmiön tuomalla amerikkalaisen cocktailkulttuurin keskelle sotien jälkeistä kaupunkimaisemaa. Urbaani elämäntyyli kiehtoi ihmisiä ja muutoksen tuulet puhalsivat Bar Basson ovista, ”revolution in the air.


Bar Basson nimikkojuomasekoitus on Negroni Sbagliato. Se tarjoillaan 30 senttimetrin korkuisissa, käsityönä valmistetuissa laseissa käsin leikatun jäämurikan kera. Tarinan mukaan isä Stocchetto oli aikeissa valmistaa perinteisen Negronin (ainesosina gini, makea vermutti ja Campari), kun hän ginin sijaan tarttuikin prosecco-pulloon. Näin syntyi uusi klassikko Negroni Sbagliato – suomeksi ”väärä negroni”.


Seminaarissa Maurizio Stocchetto kertoi Bar Basson selviytyneen kotikaupunkinsa monista murrosvaiheista vankan identiteettinsä ansiosta. Baarin konsepti on säilynyt vuosikymmenten ajan lähes muuttumattomana ja työyhteisö on perheenomainen kaikkine ristiriitoineen.


Illan tullen Bar Bassossa oli tietenkin päästävä käymään ja omakohtaisesti kokemaan paikan tenho.


Ovesta astuessa oli kuin verho olisi vedetty sivuun menneen ajan ja nykyhetken väliltä. Kävijän ottivat vastaan neonvalot ja kristallikruunut, vanhalla roosalla maalatut seinät, kullansävyt ja puupinnat, lautasille asetellut aperitivolajitelmat, tylyt baarimikot valkeine puseroineen ja taakse kammattuine hiuksineen. Tilasin ”väärän negronin” ja koin olevani tismalleen oikeassa paikassa.

Jokaisella tuotteella on tarina


Matkaohjelmaamme kuului opastettu kierros Fratelli Branca Distillerie’ssä satavuotiaiden puutynnyrien ja mustekynällä raapustettujen kirjanpitolehtiöiden keskellä.


Vuonna 1845 perustettu Fratelli Branca on perheyritys, joka luo makuelämyksiä sampanjasta grappaan ja vermutista vodkaan. Perinteikkään innovatiiviseksi itseään luonnehtiva yhtiö korostaa liiketoiminnassaan laadun, käsityötaidon – ja tarinoiden merkitystä.


Everything we do is part of us. Every product has a reason to exist.


Tislaamon tuotteita esittelevissä mainosjulisteissa 1900-luvulta mitä mielikuvituksellisimmat hahmot esittelevät Fratelli Brancan alkoholituotteita: yhdessä kuvassa krokotiili pitelee Fernet Branca-pulloa, toisessa kotka kantaa sitä kynsissään, kolmannessa kuninkaalliset vaatteet on punottu yksinomaan pulloista.


”Branca Family” ei epäröi olla omaperäinen, kuten oppaammekin kertoi: ”As a company we are quite edgy sometimes. We are not standard. Either you like it or you don’t, there’s no in between.


Italialaiset eivät pelkää luottaa persoonallisuuteen ja ovat päässeet sillä pitkälle niin gastronomian, muodin kuin elokuvateollisuuden saralla.


Tämän ajatuksen päätin salakuljettaa Suomeen.


Jöröt maailmankartalle


On usein vaikea itse nähdä, mikä omassa tarinassa on kiinnostavaa ja ainutlaatuista. Tarvitaan etäisyyttä, heijastuspintaa, usein myös ulkopuolinen näkökulma.


Ehkä italialaiset linssit ovat unohtuneet silmilleni, mutta olen viime päivinä pohtinut paljon sitä, miksi oman hännän nostaminen on Suomessa niin kauhea tabu.


Kateuden pelossa turhan harvat uskaltavat erottua joukosta. Tämä näivettää yhtä paljon kulttuuriamme kuin valtion veropussia.


Teemmekö sitä mitä teemme ajatellen täysin epärelevantteja arvostelijoita? Vai hyvällä tavalla ajatellen itseämme – koska uskomme niihin palveluihin ja tuotteisiin joita tarjoamme, joilla maailmasta tulee hitusen parempi, hauskempi tai antoisampi paikka ja asiakkaastamme onnellisempi.


Suomessa on niin paljon hyvää mistä kertoa. Meillä ollaan määrätietoisia ja hoidetaan asiat kunnolla, rehellisesti ja luotettavasti. Suomalainen teknologia-, innovaatio- ja ympäristöosaaminen edustavat maailman huippuluokkaa siitä huolimatta tai juuri siksi, että olemme muuhun maailmaan nähden maantieteellisesti erityksissä ja vähän jöröjä.


Mitä voikaan tapahtua, kun yhdistää italialaisen itsevarmuuden ja Pohjolan pedanttiuden?

Miten sinun yrityksesi voisi erottua vaikuttavasti?

31 views0 comments