Search
  • helmisaksala

Jos pelkäät puhua tavoitteistasi, heitä pyyhe kehään – eli mihin yritys tarvitsee rohkeutta kertoa

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta yritystarina?


Onko se bränditarina, josta asiakkaat ja sidosryhmät puhuvat?

”Ne perustivat firmansa saunan lauteilla!”


Vai onko se verkkosivuilta löytyvä kuvaus siitä, millainen yritys on työyhteisönä?

”Meillä on reilu meininki! Arvostamme jokaisen työntekijämme asiantuntemusta.”

Jos yritys on määrittänyt itselleen arvot, vision ja mission, nämäkin saatetaan samaisessa osiossa mainita.


Olennaisia lähtökohtia kaikki. Uskon kuitenkin, että pienellä ponnistuksella voi päästä huomattavasti pidemmälle. Osoitan tämän kirjoituksen erityisesti yritysjohtajille ja HR-asiantuntijoille, mutta jokainen, joka pohtii tavoitteidensa ääneen lausumisen mahdollisia seuraamuksia, saa inspiroitua.


Tarina vie kohti tavoitteita


Moni yritys on taitava kertomaan siitä mitä se on (jo tehnyt tai saavuttanut). Jos tilannekuva on vieläpä saatu raapustettua tarinan muotoon, on se varsin kiitettävä suoritus, nostan hattua! Mutta silti – olenko ainoa, joka kuulee rivien välissä sävyn: ”tämä riittää”?


Tyytyväisyys nykytilanteeseen voi hyvinkin suoda onnen oman elämänsä buddhalle. Bisneksessä sama periaate ei kuitenkaan toimi. Tiedän, että tiedät tämän. Sen vuoksi väitänkin, että kun puhutaan ainoastaan nykytilanteesta, jää pinnan alle jotakin, mitä ei ehkä kasvojen menettämisen pelossa tohdita lausua ääneen. Ei haluta rummuttaa suuria suunnitelmia, koska mitä jos kaikki meneekin pieleen, kyllä sitten nolottaa.


”Menestymisessä vaikeinta on menestyneenä pysyminen.” – Säveltäjä Irving Berlin (Teoksesta Kuinka ideat syntyvät? Saku Tuominen & Jussi T. Koski)


Kukoistava liiketoiminta edellyttää jatkuvaa kasvua, vaikka vain olemassa olevan ylläpitämiseksi. Tämäkin on tuttu juttu. Mutta mistä tietää, onko tänään oleva olemassa vielä huomenna?


Tulevaisuus tuo tullessaan muutoksia, joihin varautuminen on haasteellista, kyllä, mutta ei onneksi täysin mahdotonta. Tiedossa on, että huomisen keskeisiä työelämätaitoja ovat ainakin kyky ymmärtää ihmisyyttä, ajatella luovasti ja viestiä erottuvasti. Yrityksen kasvuntarve koskeekin olennaisesti vuorovaikutustaitojen ja osaamisen kehittämistä.

Tarina tempaa mukaansa


Tavoitteellinen yritystarina auttaa toimihenkilöitä paitsi kiinnittämään katseen horisonttiin myös kulkemaan samaan suuntaan. Kaiken perustana ovat jo mainitut arvot, visio ja missio, jotta yrityksen tarina rakentuu kestävälle pohjalle.


Vitsi onkin siinä, että tarinan jokatytölle ja -pojalle tuttu muoto nostaa nämä peruspilarit aivan uusiin ulottuvuuksiin. Aistimme valpastuvat välittömästi, kun kuulemme taikasanat ”Olipa kerran…”, tai jäyhä asiakkuuspäällikkö kertoo, miten helpotuksen kyyneleet kihosivat silmiin, kun kuukausia kestäneiden, tuskastuttavien neuvottelujen jälkeen sopimus allekirjoitettiin ja tästä se yhteinen jännä taival vasta alkaa.


Perinteisiä tarinan kaavoja voi käyttää apuna niihin kangistumatta. Tarinallisuutta voi soveltaa monin tavoin ja muokata sen avulla vaikkapa vaikeaselkoisesta strategiakaaviosta puhuttelevan kertomuksen. Olennaista on uskaltaa herättää tunteita ja erottua rohkeasti.


Minä ajattelen, että tarina saa yritykset ja asiakkaat puhumaan samaa kieltä.


Sillä hyvä tarina on tarttuva! Se kiertää suusta suuhun ja voi vahvistaa tukijoukkoja yllättävältäkin taholta.


Ajattele asiaa omalta kannaltasi. Jos alkaisit tietoisemmin puhua ääneen siitä mistä haaveilet ja kuinka muut voisivat auttaa sinua saavuttamaan sen – mitä tapahtuisi?

27 views0 comments