Search
  • helmisaksala

Kiinassa sana kriisi merkitsee myös mahdollisuutta

Kontrolli – niin monen asian kohdalla sitä ei oikeasti ole.


Koronaviruksen kaltaiset ylivoimaiset ilmiöt vain muistuttavat siitä. Jos luulinkin olevani elämänpiirini ohjaksissa, se oli autuasta harhaa.


Periaatteessa tällaisten aivojemme tuottamien uskomusten tarkoitus on luoda ihmiselle turvallisuuden ja hallinnan tunnetta, mutta kun todellisuus iskee kasvoille voi vaikutus olla päinvastainen. Rutiinit, jotka äsken olivat arjen peruspilareita, näyttävät haurailta, jopa keinotekoisilta kyhäelmiltä.


On helppo kuvitella, miten entisaikoina pyörremyrskyjä ja ruttoja pidettiin jumalten rangaistuksina.


Poikkeusoloissa on kuin joutuisi kasvotusten jonkin itseään suuremman kanssa. Se on hyvä.

Nyt on rohkeaa nähdä iso kuva ja olla empaattinen niin itseä kuin heikommassa asemassa olevia kohtaan.


Minä vastaan me


Länsimaissa on viime vuosikymmeninä korostunut yksilöllistymisen kulttuuri, sanoo Sitran ennakoinnin johtava asiantuntija Mikko Dufva. Haastattelin Dufvaa hiljattain Helsinki Biennaalille kirjoittamaani, kaupungistumisen trendiä ja kaikille avointen tilojen merkitystä käsittelevää artikkelia varten.


Yksilöllisyyden painottaminen on toki mahdollistanut hyviäkin kehityssuuntia, kuten vaikkapa naisen aseman kohentumisen. Ylenmääräinen yksilökeskeisyys vie kuitenkin huomiota yhteisöllisyydeltä.


Turhan helposti sitä kokee antavansa kanssaihmisilleen liian vähän tai aivan liikaa, olevansa itsekeskeinen tai täysin omia rajoja vailla. Silloin voi auttaa, kun siirtää huomion itsen ulkopuolelle, siihen mitä tehdään yhdessä. Kun esimerkiksi työympäristössä pitää omat tavoitteet kirkkaana mielessä, ne usein saavuttaa vain huolehtimalla parhaansa mukaan toisista.


Kriisi on mahdollisuus


Joitakin vuosia sitten kun olin erityisen haastavassa elämäntilanteessa, äitini sanoi, että kiinassa sana kriisi merkitsee vaaran lisäksi mahdollisuutta. (Oletettavasti kyseessä on kiinan niin sanottu yleiskieli eli mandariinikiina, fiksummat korjatkoon jos olen väärässä).Kriisillä tarkoitetaan kaiketi tilannetta, joka vaatii päätöksentekoa. Päätös taas on portti uusiin mahdollisuuksiin. Silloisten koettelemusten keskellä tämä tarjosi virkistävän näkökulman vaihdoksen umpikujalta tuntuvaan tilanteeseen. Sain tehtyä päätöksen ja menin eteenpäin, vaikkakin kivuliaasti.


Ironista, että asia muistui mieleen tässä maailmantilassa!


Joka tapauksessa, kun tuttu elämänrytmi menee itsestä riippumattomista syistä sekaisin, voi sokin tasaannuttua ottaa tilanteen vastaan kaikkine tuntemuksineen. Kun on vastuussa myös muista ihmisistä, on keskeistä säilyttää toimintakyky. Oma suhtautuminen on paras tapa vaikuttaa.


Poikkeustilanne auttaa näkemään olennaisen


Kontrollista luopuminen on välttämätöntä myös luovuuden kannalta – ja nyt jos koskaan on pidettävä tuntuma omiin luoviin voimavaroihin. Muuten ei voi kurottaa tottumusten ja rutiinien tuolle puolen, löytää uusia tapoja toimia, olla.


Poikkeukselliset olosuhteet auttavat katsomaan asioita uudesta kulmasta. Tärkeysjärjestysten tarkistamista ei ehkä muuten tule liian usein tehtyä.


Älä siis tunne syyllisyyttä, jos pysähtyminen tarjoaa sinulle myös mahdollisuuksia:

mahdollisuuden nähdä toisin, keskittyä olennaiseen, itseesi, johonkin mitä haluat vaalia. Mahdollisuuden – niin, pysähtyä. Vaikka vain pieneksi hetkeksi päivittäin.


Siihen ei ole nyt annettu vain lupa, vaan ohjeistus. Yhteisen edun nimissä.

101 views0 comments