Search
  • helmisaksala

Kolme syytä pyrkiä epätäydellisyyteen

Kyllä rehellisyys maan ja bisneksen perii. Ellet koe voivasi olla rehellinen, muuta toimintatapojasi siten, että voit. Sitten kerro tarinasi hyvin, ja ihmiset seuraavat sinua.


Näin ohjeistaa yritysjohtajia markkinointiguru ja Winning the Story Wars -teoksen kirjoittaja Jonah Sachs, josta olen löytänyt sukulaissieluni.


Aidot tarinat erottuvat, ja ihminen kiinnostaa. Eikä aitojen tarinoiden perustalle rakennetun markkinoinnin tarvitse olla yhtään vähemmän strategista. Päinvastoin.


Siispä jokaiselle, joka kokee turhautumista ihmisolennon riittämättömyyden kokemusta hyödyntävää mainontaa kohtaan (nk. inadequacy marketing);

ja ennen kaikkea Sinulle, joka etsit uusia keinoja tehdä yrityksesi viestinnästä puhuttelevampaa (nk. empowerment marketing);

tässä kolme syytä sille, miksi epätäydellisyys voittaa täydellisyyden, kun sanat ja teot yleisön edessä punnitaan.Yksi: Epätäydellisyys on samastuttavaa


Harva kokee olevansa täydellinen. Siksi ihmiselämän kerroksellisuuden näyttäminen luo vahvemman samastumisen kokemuksen.


Annan esimerkin käsitteen – tai sen väärinkäytön – kautta, joka mielestäni on puhki kulutettu ja siten kaikille tuttu. Se on kasvutarina.


Mietitäänpä tuota sanaa. Kasvutarina. Liittyy vahvasti elämän tapahtumien kokemiseen ja siten myös samastumiseen, sillä muiden ihmisten elämä kiinnostaa loputtomasti ja janoamme heijastuspintoja.


Tosielämässä kasvutarina ei etene aina siten, että vaikeudet selätetään ja tuhkasta noustaan voittajina. Sen sijaan tohotamme eteenpäin vain törmätäksemme taas samoihin seiniin ja oivaltaaksemme olevamme ikuisesti keskeneräisiä.


Tähän viittasi myös Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud kolumnissaan 19.1.2020.


”Vuoden vaihtuessa muutama viikko sitten luin sosiaalisen median päivityksiä. Niissä paketoitiin kulunut vuosi ja suunnattiin katse tulevaan. Useimmiten kaava oli sama: Päivitys kertoi, että vuosi oli kuviteltua rankempi ja toi eteen yllättäviä vaikeuksia. Niistä päästiin kuitenkin yli ja otettiin opiksi seuraavaa vuotta varten. --- Todellisuudessahan elämä ei tietenkään ole sellaista. Oikeasti vaativat, hankalat ja rankat asiat ovat yhtä aikaa ja lomittain läsnä onnellisten, helppojen ja kevyiden asioiden kanssa.”


Tarinatyyppinä Feenix-linnun ylösnousemus on kyllä sellainen, jonka moni haluaa kuulla, koska se valaa uskoa: ”Tuo selvisi, ehkä minäkin!” Mutta bisnestarinankerronnan kannalta on tärkeää erottaa samastuminen ja idolisointi.


Nähdäkseni nykypäivän some-virrassa ja vaikkapa tähtien julkisissa lausunnoissa on kyse jälkimmäisestä. Kun ”Se-ja-se kertoo kipeän kasvutarinansa”, Se-ja-se harvoin onnistuu olemaan samastuttavan epätäydellinen. Jos sitä edes tavoitellaan.


Tällöin voitaisiin kasvutarinan sijaan ennemmin puhua selviytymis- tai voittajatarinasta.


Ja niitä on kuultu kyllästymiseen asti. (Lisäksi, seuraajiensa voimaantumisen sijaan ne saattavat jopa olla osasyyllinen siihen, että moni kokee yksinäisyyttä sosiaalisen median pyörteissä.)


Siksi en kehota raapustamaan voittajatarinoita. Yrityksen markkinointiviestinnässä sankarin on oltava samastuttava. Tästä lisää kohdassa kaksi.


Sanan varsinaisessa merkityksessä kasvutarina voisi olla se, jossa yritys kertoo rohkeasti, missä ja miten haluaa kasvaa – ja kutsuu yhteisönsä mukaan seikkailuun.


Voittajatarinoiden hehku hiipuu. Todellisten kasvutarinoiden aurinko nousee.


Kaksi: Epätäydellisyys on sankarillista


Rakastetuimpien tarinoiden sankari on usein alussa epätäydellinen, jopa antisankarimainen hahmo. Hän on vasta matkalla kohti suuruutta! Hän havaitsee maailmassa epäkohdan ja ottaa tehtäväkseen korjata sen.


Toinen, aika veikeä näkökulma sankarillisesta epätäydellisyydestä löytyy vuodelta 1959, jolloin Volkswagenin Beetle -autoa myytiin mainoslauseella ”Think Small”. Piskuinen kottero pani kampoihin toinen toistaan upeammille Cadillaceille korostamalla juurikin pientä kokoaan ja juhlien ominaisuuksia, joita joku voisi myös kutsua puutteiksi, toteaa Jonah Sachs.


Liiketoiminnan tarinallistaminen on mahdollisuus paitsi viestinnällisen itsetunnon kohottamiseen myös konkreettisten toimintamallien kehittämiseen. Sanojen lisäksi tarvitaan tekoja, sillä niiden perusteella sidosryhmät arvioivat yrityksesi vastuullisuutta. Kun toimintakulttuuri on kestävällä pohjalla ja viestii arvoihinne perustuvaa tarinaa, erotutte eduksenne.


Sachs myös vinkkaa, että sen sijaan, että arvot edistäisivät brändiäsi, voi brändisi edistää arvoja, joihin yrityksenne lisäksi uskovat tuhannet ellei miljoonat ihmiset. Se jos mikä saa ihmiset rakastumaan yritykseesi.


Kolme: Epätäydellisyys kasvattaa – Sinua ja kukkaroa


Sillä on väliä, minkälaista tarinaa kerrot. Kenties tarinasi on jäänyt viime vuosikymmenelle ja kaipaa päivitystä?


Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Millaista tarinaa yrityksestäsi kerrot? Mitkä teot ja ominaispiirteet nostat keskiöön (ehkä tiedostamattasikin) ja toisaalta, mitä jää kertomatta?

  • Kenelle kerrot tarinaa? Tunnetko kohderyhmäsi ja haluatko miellyttää tuttuja asiakasryhmiä vai tavoitella uusia asiakkaita? Pyri profiloimaan yksi selkeä asiakas, jolle viestisi kohdistat. Mitä tarinasi auttaa häntä ymmärtämään?

  • Mihin pyrit tarinallasi? Onko tarina tavoitteellinen?

Vastauksia pohtimalla alat huomata olemassa olevan, sisäisen tarinasi. Alat tunnistaa yrityksesi toimintaa ohjaavia uskomuksia sekä toisaalta vahvuuksia ja mahdollisuuksia.

Sen sanoittaminen, missä kasvun varaa on, on ensimmäinen askel nostaa toiminta uudelle tasolle.


Ja tulemalla paremmaksi siksi joka jo olet tai yrityksesi on ja miksi haluat tulla, luodaan perusta liiketoiminnan kehittämiselle ja tulovirtojen kasvulle.


Tarinallistaminen tarjoaa mahtavia työkaluja epätäydellisyyden huippuunsa virittämiseen ja yrityksesi potentiaalin valjastamiseen.


Usko tai älä:

Those who tell – and live – the best stories will rule the future.

(Sachs, tietenkin.)

42 views0 comments