Search
  • helmisaksala

Kuka pelkää virheitä – kolme kysymystä Maria Veitolalle

Kaikki tuntevat Maria Veitolan ja monilla on hänestä jokin mielipide. Maria on sanavalmis ja vahvasti oma itsensä. Siksi hän on minusta tärkeä ja upea ihminen.

Kenen kanssa Maria keskusteleekin, hän tuntuu olevan aidosti läsnä ja kiinnostunut. Kuinka hän sen tekee, ja entä jos hän mokaa?


Mikä Mariaa ajaa eteenpäin? Ja miten ihmiset ovatkin niin ihmisiä?

Eräänä heinäkuisena iltapäivänä puhuimme rohkeasta oman äänen käyttämisestä Senaatintorin laidalla sijaitsevan Sofia Helsingin kakkoskerroksessa, paljon nähneiden empireseinien ympäröimänä. Minulla oli Marialle kysymyksiä ja hän vastasi. Tässä kolme näkökulmaa rohkeuteen.1 Entä jos ei löydäkään rohkeutta sanoa sitä, mitä ajattelee?

Tunnistan ilmiön heti kun Maria sen mainitsee. Hän kertoo kohdanneensa osaavia, sivistyneitä ja kokeneita ihmisiä, jotka välttävät ottamasta kantaa päivänpolttaviin keskusteluihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, vaikka kyseessä olisi aihe, joka on tärkeä paitsi ihmiselle itselleen myös yhteiskunnallisen asenneilmapiirin haastamisen kannalta. He pelkäävät, etteivät tiedä asiasta riittävästi, vaikka olisivat kokemusasiantuntijoita. Pelkäävät sanovansa jotain väärin ja saavansa osakseen haukkujen ryöpyn.

Yleinen ilmapiiri tuntuu olevan, että suunsa avaava ihminen pyritään ennemmin saamaan kiinni virheestä, kuin että yritettäisiin ymmärtää, mitä asiaa hänellä on. Näin silloinkin, kun tämä henkilö kertoo omakohtaisista kokemuksistaan.

Siksi toisinaan voi tehdä mieli jättää sanomatta.

”Joskus kun alan tehdä valintoja sen mukaan, että en mä jaksa tästä vouhkata, vaikka asia tuntuu tärkeältä – suojelen itseäni – niin ajattelen että ei ei ei, pitää silti yrittää keskustella, vaikka se on vaikeaa ja hankalaa. Niin töissä kuin yksityiselämässä.”

”Ensimmäinen pomoni urani alussa onnistui kannustamaan:


"Älä pelkää sitä, että sun mielipide on keskeneräinen, ettet tiedä kaikkea. Harjoittele sitä, että silti sanot ääneen mitä ajattelet.

"Varsinkin tässä ajassa se on tuntunut pitkään ajankohtaiselta, kun on paljon oikeita totuuksia tai oikeita tapoja ajatella.”

2 Miksi kysyt juuri sitä mitä kysyt?

Tietyissä ammateissa esillä oleminen ja julkisuus tulevat menestyksen kanssa samassa paketissa. Julkkisten motiiveja myös kyseenalaistetaan herkästi. Marian kohdalla se on tarkoittanut muun muassa sitä, että sitäkin saa perustella, miksi hän kyselee niin paljon; on unohdettu, että kysyminen on toimittajan tehtävä.

”Maailma on täynnä markkinointipuhetta, missä ihmisistä, tuotteista ja muusta voi kertoa mitä tarinoita vaan. Mutta kun kysyt haastateltavalta, mitä oikeasti tuolla tarkoitat, yleinen reaktio onkin että ei noin voi tehdä, mitä sä siellä kaivelet.”

Kritiikki ei estä toimittajaa pyrkimästä aitouteen. Maria haluaa kysyä haastateltaviltaan siitä, mikä häntä itseään tässä hetkessä ja juuri tässä ihmisessä kiinnostaa – ei vain siitä, mitä jotakuta toista oletettavasti kiinnostaisi. Koska niinhän ihmiset myös oikeassa elämässä keskustelevat.

”Ajattelen olevani ihmisen todellisen olemuksen välittäjäaines. Rohkaiseva kaveri. Sellainen, joka on selkeästi hänen puolellaan, vaikka olisimme monista asioista eri mieltä."


"Yritän inspiroida ihmisiä kertomaan vaikeista jutuista – ja tehdä sitä itse.”

3. Entä jos keskustelu ajaa karille?

Kokemus antaa tekemiseen varmuutta. Silti valmistautuneinkaan toimittaja ei aina voi tietää, kuinka haastattelu etenee ja millaisiin tunteisiin saatetaan törmätä. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että ”ihmiset on niin ihmisiä”, kuten Maria hyvin sanoo. Tämä pätee niin haastattelijaan kuin hänen haastateltaviinsa, joita Maria kutsuu päähenkilöiksi.

”Yritän tehdä rohkeita haastatteluja. Tahtomattaan sitä joskus sanoo jotakin, mistä ihminen menee suppuun, vaikkei se yhtään ole mun intentio. Tämä on mulle kaikkein vaikeinta, koska en ikinä haluaisi loukata ketään. Välillä niin tapahtuu. Se tuottaa mielipahaa toiselle ja myös mulle.”

Kun Maria huomaa loukanneensa, hän pyytää heti anteeksi. Se on hänen mielestään ihan ”tavallinen asia”. Mitä siis rohkeus on silloin?

”Ehkä se, että kuitenkin jatkan työtäni.”

115 views0 comments