Search
  • helmisaksala

Luovien alojen kestävä tulevaisuus tarvitsee meitä kaikkia

Kuinka tuottaa elämyksiä ja kulttuuripalveluja kestävästi? Millaista uutta liikepotentiaalia kestävät toimintamallit voivat tulevaisuudessa synnyttää luoville aloille? Saako yritys tai artisti kilpailuetua brändäytymällä ympäristön ystäväksi?


Alkuvuodesta sain kiinnostavan yhteydenoton. Ystäväni Markus halusi yhyttää minut tuttavansa Katin kanssa.


Kati Nuora oli marraskuussa 2018 järjestänyt yrityksensä Creative Export Innovationsin kautta ja yhteistyössä Suomen elokuvasäätiön ja Lapin elokuvakomission kanssaGreen Production -seminaarin (www.greenproduction.fi), jossa aiheena olivat kestävät tuotannot elokuva-alalla. Tilaisuus oli herättänyt aktiivista keskustelua ja toiveita jatkosta. Kati halusi potkia eteenpäin jo vierivää kiveä.


Itse olin vastikään työskennellyt tulevaisuustalo Sitrassa ja kaavailin oman firman perustamista. Ajoitus oli siis oivallinen ja yhteinen sävel löytyi luontevasti.


Markus Nordenstreng toi mukanaan laajan osaamisensa musiikin kentältä ja perehtyneisyytensä kestävän kehityksen mahdollisuuksiin esimerkiksi soitintuotannon (https://yle.fi/uutiset/3-9248321) sekä konserttisalien ja levy-yhtiöiden näkökulmasta.


Huomasimme äkkiä, että erilaiset vahvuutemme ja verkostomme täydensivät toisiaan.


Otollista maaperää


Ideoita sinkoili. Monen mutkan kautta ydinkysymyksiksi muotoutuivat, kuinka saisimme kuuluviin luovien alojen tekijöiden näkemyksiä ja kokemuksia tuotantoprosessien solmukohdista; ja mitä uutta voisi syntyä, jos ideoisimme yhdessä kestävämpiä toimintamalleja? Taustalla kyti koko ajan ajatus, että tässä ei olla vain tekemässä korjausliikkeitä vaan myös luomassa uutta liikepotentiaalia.


Päätimme laittaa kupongin sisään Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksiin kulttuurin perustan ja jatkuvuuden kokeilu- ja kehittämishankkeisiin. Loppukeväästä saimme ilouutisen: rahoitus oli myönnetty! Kesäkuun viileinä iltapäivinä istuimme kahvipöydässä piirtämässä askelmerkkejä syksyyn.


Elokuun tullen heittelimme verkkoja vesille, konsultoimme asiantuntijoita ja tapasimme potentiaalisia yhteistyötahoja. Annoimme projektille nimen Kestävät tuotantomallit, sillä yhteys Katin tekemään tärkeään pohjatyöhön Green Productionsin merkeissä haluttiin säilyttää. Kieleksi vain vaihtui suomi, koska totesimme toimivamme kotimaassa ainakin toistaiseksi ja tilaisuudet pidettäisiin suomen kielellä.Kutsuhuuto


Nyt valmistelemme loppusyksystä järjestettäviä työpajoja, joihin kutsumme musiikki- ja elokuva-alan tekijöitä ja vaikuttajia. Avainhenkilöiden tavoittamisen ohella ratkaisevan tärkeää on avoimuus: kaikki aiheesta kiinnostuneet ja luovien alojen tekijöiksi itsensä tunnistavat ovat lämpimästi tervetulleita. Pyrimme toimialat ylittävään vuoropuheluun ja rohkeaan ideointiin. Mekin olemme projektitiiminä hyvä esimerkki siitä, että joukossa kyvykkyys tiivistyy.


Julkistamme työpajojen aikataulun lokakuun alussa. Tule mukaan kysymään, kuulemaan ja keskustelemaan!


Esittelemme projektin musiikkialalle Musiikki & Media -tapahtumassa Tampereella 4. lokakuuta paneelikeskustelulla, jossa ääneen pääsee joukko musiikkibisneksen ja ympäristökysymysten asiantuntijoita.


Jos aihe polttelee ja haluat olla mukana, ota yhteyttä!


Kati Nuora – elokuva-alan verkostot: kati@creativeexport.fi Helmi Saksala – muut kumppanuudet ja työpajat: helmi.saksala@gmail.com

140 views0 comments