Search
  • helmisaksala

Mikä on sinun supervoimasi?

Updated: Jan 16, 2019

Kuinka usein koet, että voit ammentaa itsestäsi työhön ja arkeen täysimääräisesti? Istuuko työpöytäsi ääressä joustavaan ja mullistavaan ajatteluun pystyvä psykofyysinen kokonaisuus – vai sittenkin ylikuumentunut, toimeenpanevia toimintoja säätelevä etuaivolohko?


Monella meistä on kokemus, että omaa kapasiteettia pääsee jokapäiväisessä elämässä ja aivan erityisesti työssä käyttämään melko rajallisesti. Me tietotyöläiset puudutamme aivomme näyttöpäätteen äärellä ja sitten vielä varoitellaan istumatyön vaaroista. Mikä neuvoksi?


Toukokuisena iltapäivänä istuin tuottajakollegani Nuppu Stenrosin kanssa lounaalla Hakaniemessä. Olimme osallistuneet silloisen työpaikkamme Sitran tapahtumaan, missä aiheena oli elinikäinen oppiminen. Tilaisuuden asiantuntijapuheenvuoroissa oli toistuvasti noussut esiin yksi käsite: luovuus ja sen merkitys tulevaisuuden työelämässä. Haarukoimme lautasillamme salaattia ja mielissämme sitä, mitä luovuus oikeastaan tarkoittaa vaikkapa omalla kohdallamme, asiantuntijatyössä. Missä on luovuuden paikka ja toisaalta, miten raamit auttavat meitä olemaan luovia? Uskallammeko vaatia riittävästi tilaa luovuudelle ja miksi niin kannattaa tehdä? Moniulotteinen aihe tuntui akuutilta ja tutkimisen arvoiselta. Nopea googlaus heitti lisää vettä myllyyn: Maailman talousfoorumissa on arvioitu luovuuden nousevan yhdeksi keskeisistä työelämätaidoista vuoteen 2020 mennessä.


Tuolloin olin luovuuspuuskassa myös henkilökohtaisessa elämässäni, sillä olin kovalla draivilla kirjoittanut biisejä yhtyeeni Lailain esikoisalbumille. Koin löytäneeni itsestäni uudelleen voimavaroja, jotka vuosiksi olivat unohtuneet taka-alalle. Nuppu taas muisteli ammoista joukkueurheiluharrastustaan ja oivallusta siitä, miten liikunta ja yhdessä tekeminen saivat salamannopean päättelykyvyn ja koko kehon hereille. Ei kai sellaista kipinää ole mitään järkeä päästää sammumaan tai käyttää sitä vain vapaa-ajalla, ajattelimme. Kun tietää, mikä itsen sytyttää ja toimii sen mukaisesti keskellä karuintakin arkea vaikka ihan pikkiriikkisissä teoissa ja ratkaisuissa, on onnellisempi ja kokonaisempi sekä taatusti parempi työssään ja tiimin jäsenenä. Omien vahvuuksien toteuttaminen vahvistaa motivaatiota ja työn tulos on laadukkaampaa, mitä ikinä tekeekään. Päätimme lähteä sitomaan näitä langanpätkiä yhteen.


Voimavarat käyttöön


Kunnollisuus, uskalluksen puute tai jokin muu vaikeasti nimettävä saa herkästi meistä niskaotteen. On helpompaa tunnistaa näitä haitallisia ajatusmalleja yhdessä muiden kanssa. Halusimmekin kehittää matalan kynnyksen alustan, jossa voi oppia uutta omista vahvuuksista, verestää olemassa olevaa ja tutustua kollegoiden piileviin kykyihin.

Kesän ja syksyn aikana ajatus kypsyi työpajakonseptiksi. Ensimmäiset työpajat vedimme Sitran asiantuntijoille. Keräsimme palautetta ja opimme, että konsepti toimii paitsi oman työn myös tiimin tai muun pienen yhteisön ryhmäytymisen tukena.


Työpajan tavoitteena on virittäytyä luovien supervoimien äärelle kirjoittamalla, kuuntelemalla ja keskustelemalla sekä arkisin harjoituksin. Konsepti sopii kaikille ja aivan erityisen hyvin heille, jotka tarvitsevat pientä luovaa lisäbuustia. Parituntiseen työpajaan pitäisi kenellä tahansa olla aikaa – varsinkin, kun positiiviset vaikutukset voivat kantaa kauas. Suunnittelimme nimittäin työpajalle 21 päivän seurannan. Siinä ajassa vanhakin koira saa uusia vainuja.


Supervoimien virittämiselle on paikkansa. Eräs osallistujista ei etukäteen ollut oikein varma luovista kyvyistään ja yllättyi, kun saikin työpajassa ajatuksilleen kannatusta. Joku toinen totesi kesken keskustelun, että ”tämähän on itse asiassa aika intiimiä”. Porukalla luovuudesta puhuminen voikin tuntua jännittävältä, ehkä oudoltakin keskellä työpäivää. Mutta meistä juuri se on hyvä! Se on merkki siitä, että ollaan olennaisen äärellä.


Tapa selviytyä, tapa kukoistaa


Luovuus on DNA:ssamme ja jokaisessa meissä, se ei ole myyttisten taiteilijoiden ja nerojen tiedemiesten yksinoikeus. Ihmislaji ei olisi säilynyt hengissä ilman luovaa ongelmanratkaisukykyä ja taitoa sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Kun tulemme tietoisemmiksi omista supervoimistamme, voimme rohkeammin soveltaa niitä.


Olisiko sinunkin yhteisössäsi tilausta uutta luovalle ajattelulle ja multiosaamiselle?

244 views0 comments