Search
  • helmisaksala

Muutos alkaa siitä, että avaat suusi – kolme kysymystä Minja Koskelalle

Kirjailija, tutkija, feministi ja poliittinen asiantuntija. Minulle Minja Koskela on tullut tutuksi kirjoittajana ja vaikuttajana. Luin Koskelan Ennen kaikkea feministi -teoksen (2019) ja löysin itseni paitsi nauramasta ääneen, koska yhteiskunnalliset ilmiöt ja valtasuhteet joita hän kirjassa kuvailee ja purkaa osiin ovat niin tarkkanäköisiä, myös siteeraamasta parhaita paloja ääneen perheenjäsenilleni.

Aloin seurata Minjaa Instagramissa.


Että joku voikin reagoida särmästi päivänpolttaviin, monimutkaisiin uutisaiheisiin,


hämmästelin. Ja otin häneen yhteyttä.

Minja oli kaupunkilomalla ja vastasi puhelimeen hotellissa. Keskustelimme paitsi rohkeasta oman äänen käyttämisestä ja muutoksentekemisestä myös kirjoittajan työskentelymetodeista, temposta ja tunnelmasta.

Tässä kolme kysymystä ja vastausta.1 Näyttää, että olet kuin kotonasi yhtä lailla nopeatempoisen somen kuin syväluotaavan tutkimustekstin äärellä. Miten teet sen?

”Oman äänen käyttäminen on asia, jota teen monilla foorumeilla. Sosiaalisen median logiikan, josta nopean reagoinnin kohdalla puhutaan, omaksuu sillä, että siellä operoi."


"Olen oppinut ymmärtämään, mikä toimii missäkin.”

Koskela tuottaa sisältöjä sosiaalisen median kanaviin Twitteristä Facebookiin ja Instagramiin muotoillen ajatuksiaan vaikka ruuhkabussista käsin.

Toisaalta pitkäjänteisemmät prosessit kuten kirjan kirjoittaminen vaativat aikatauluttamista ja sitoutumista tekstiin. Joskus myös ympäristön vaihdosta.

”Esikoiskirjaani (Ennen kaikkea feministi) kirjoitin aika paljon baareissa. Se, että menet työskentelemään tilaan, joka on normaalisti työstä vapaa ja rento, ja ehkä juot lasin viiniä samalla kun kirjoitat – joskaan en usko yhtään päihteiden alaisena kirjoittamisen myyttiin, ahdistava ajatus – vapauttaa ajattelemaan eri tavalla.”

2 Ajatteletko, mitä muut sinusta ajattelevat?

Koskela ei anna muiden estää oman äänen tuomista kuuluviin. Se onnistuu, kun hahmottaa kokonaiskuvan.

”Se ei niin hirveästi kiinnosta, mitä sellaiset ihmiset ajattelevat, jotka esimerkiksi haluavat trollaustarkoituksissa hiljentää muita. Jos taas olisin ollut kiinnostunut siitä, mitä oma viiteryhmäni tai vaikka jotkut tutut ajattelevat jostain mitä olen kirjoittanut tai sanonut ja sitä kautta myös minusta ihmisenä”,

”olisi voinut jäädä asioita sanomatta ja tekemättä.”

Pitkäjänteinen opiskelu on keskeinen osa Koskelan tekemisen eetosta, sillä ilman tiedollista pääomaa ei ole kaikupohjaa tai kontekstia. Hän seuraa myös yhteiskunnallista keskustelua ja rakentaa oman näkökulmansa näiden pohjalta. Omaan näkemykseen ei kuitenkaan pidä jäädä jumiin. Tärkeää on nähdä keskustelun eri positiot.

Ja tarvittaessa tehdä tilaa muille.

3 Mitä tavoittelet rohkealla oman äänen käyttämisellä?

”Kun oivalsin, miten paljon maailmassa on saatu muutosta aikaan sillä, että ihmiset ovat avanneet suunsa ja tehneet asioita, halusin liittyä siihen kaanoniin.”

Feministisen aktivismin jatkumon katsotaan käynnistyneen 1800-luvun lopulla. Koskela kokee toimivansa osana sen viimeisintä polvea eli niin sanottua neljättä aaltoa.

”Haluan osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun niin, että sillä olisi oikeasti jotain vaikutusta; tuoda ymmärrettävästi esiin näkökulmia, jotka voisivat muuttaa maailmaa paremmaksi.

Koskela sanoo havainneensa, että siirtymä feminismin seuraavaan vaiheeseen on alkanut. Esiin astuu uusia nuoria ajattelijoita, jotka yhä tarkemmin määrittelevät tämän hetkisiä ongelmia rakentaen vuosikymmenien aikana tehdyn päälle.

”On minun tehtäväni oppia ja olla hiljaa. Paitsi käyttää ääntä, niin koko ajan myös kuunnella. Molemmat ovat välttämättömiä, jos haluaa jotain muutosta saada aikaan.”
78 views0 comments