Search
  • helmisaksala

Myrsky rommilasissa – Kolme kysymystä Olli Hietalahdelle

Miten yrittäjä pitää päänsä kylmänä, kun rakkaudella rakennettu bränditarina menee päin seinää?


Ron de Jeremy on kahden suomalaisen mainosmiehen kehittämä rommibrändi, joka 16 vuotta sitten oli vain baaripöydässä Amsterdamissa heitetty vitsi. Työtoverit Olli Hietalahti ja Jouko Laune näkivät baarin seinällä rommijulisteen, jossa luki ”Ron de…” Lamppu syttyi ja he tajusivat sanan ron tarkoittavan espanjaksi rommia. Kukas onkaan maailman tunnetuin Ron? Muutama sekunti myöhemmin ajatus kääntyi aikuisviihdetähti Ron Jeremyyn. Läppä oli valmis.


Idea jäi silloin pöytälaatikkoon, mutta muutaman vuoden kuluttua miehet istuivat lentokoneessa matkalla Los Angelesiin tapaamaan Ron Jeremyä väkijuomahautomonsa One Eyed Spiritsin edustajina. Syntyi sopimus. Pian Ronin nimikkorommi myytiin 30 maahan ja se niitti mainetta kahmien alan kansainvälisiä palkintoja. Vaan kuinkas sitten kävikään.


Kesäkuussa 2020 toimitusjohtaja Olli Hietalahti sai tekstiviestin. Ron Jeremyä syytettiin neljästä seksuaalirikoksesta.


One Eyed Spirits oli vastikään saanut valmiiksi designuudistuksen ja ottanut reipasta etukenoa tuotantoon. Varasto oli täynnä pulloja, joissa komeili Ron de Jeremyn nimi.


Pyysin Olli Hietalahtea kertomaan tarinan yrittäjän vaistosta, huumorintajusta ja myrskystä rommilasissa. Aloitamme siitä, kun Ron de Jeremy oli vasta hauska letkautus. Tämä blogi on ansaitusti hieman tavallista pidempi, joten kaada vaikka lasillinen lukuhetkeä siivittämään.1. Olli, mikä sai sinut luottamaan amsterdamilaisessa baarissa alkunsa saaneeseen läppään ja siihen, että idea kantaa liiketoiminnaksi asti?


”Sinä iltana Damissa Jokke (Jouko Laune) oli piirtänyt kuittiin pullon kuvan. Se oli aika pitkälti sellainen kuin miltä se tulisi näyttämään. Vuosi oli 2004 ja olimme juuri olleet perustamassa mainostoimisto Kingiä, joten ajatus jäi kiireen alle muhimaan. Seuraavien viiden–kuuden vuoden aikana mainostoimistossa oleminen alkoi kuitenkin kyllästyttää, ala oli murroksessa ja työ tuntui toistavan itseään, joten kun Jokke lopulta toi minulle koneella tekemänsä uuden leiskan, oli hetki oikea. Ron-läppä tuntui hauskalta ja mietimme:”


”pystyisimmekö tekemään tämän? Kokeillaan!”

”Tosi monet keksivät kännipäissään tai vessanpöntöllä istuessaan ideoita, mutta aika usein ne jäävät siihen. Me olimme joko nerokkaita tai todella tyhmiä, riittävän naiiveja, kun uskoimme, että tämä on hyvä juttu ja pystymme sitä viemään eteenpäin.”


Kun ideoita kerran lentelee alituiseen, mikä teki Ron de Jeremystä erilaisen?


”Uskoimme jo alussa, että juju toimii globaalisti ja siitä voi tehdä aika ison. Ron Jeremy on äärettömän tunnettu etenkin länsimaissa, ja ihmiset suhtautuivat häneen aina samalla pienellä virneellä. Ja toisin kuin joku tavallisempi tuoteidea, tämä oli jotenkin niin absurdi, että se innosti. Meille brändin ydin oli koko ajan huumori, ei seksi tai porno. Ajatus omasta viinabrändistä on kutkuttava eli siinä yhdistyi monta poikamaisen hersyvää juttua.”


”Sen verran tajusimme jo alussa, että itse viinan pitää olla hyvä. Uskoimme, että ihmiset pysähtyvät läpän äärelle, mutta meidän on saatava heidät hymyilemään toisen kerran, kun he maistavat tuotetta. Kukaan ei halua vitsiä pullon sisällä.”


Seuraava askel oli lähteä hakemaan mukaan alan tuntevia tekijöitä.


”Mehän ei silloin tiedetty alkoholibisneksestä tai rommeista yhtään mitään. Siitä vaan googlailemaan sitten.”


2. Vuosikymmen myöhemmin, kesän korvilla 2020 uutisoitujen Ron Jeremyn häirintäsyytösten myötä, rommibrändinne koki melkoisen kolauksen. Mitä yritykselle seurasi siitä, että tarina piti vaihtaa lennosta – ja miltä se tuntui?


”Ensimmäinen reaktio oli sokki: onko tässä tehty kymmenen vuotta duunia turhaan, menikö nyt kaikki. Otettiin ehkä lasilliset rommia ja ruvettiin pähkäilemään.”


”Tätä prosessia on henkisesti käyty pitkään. Olen pitkään ollut sitä mieltä, että olemme viime vuosina myyneet aika hyvin huolimatta Ron Jeremystä emmekä hänen ansiostaan. Alkuvuosina hänen merkityksensä oli suuri, mutta viime aikoina osat ovat vaihtuneet. Jo keväällä tehdyssä brändiuudistuksessa etäännytimme tietoisesti brändiä henkilöstä, Ronin kasvot jäivät pois pullon kyljestä ja niin edelleen. Alkusokin jälkeen tulimmekin aika nopeasti siihen tulokseen, että Ronia tärkeämpää ovat huipputuotteet ja verkosto, jota olemme vuosikymmenen ajan rakentaneet. Suhteet maahantuojiin ovat lämpimät, saimme heiltä hirveästi sympatiaa ja kaikki ymmärtävät tilanteen.”


”Näimme kolme vaihtoehtoa. Yksi: jatkamme samalla brändillä – ei. Kaksi: lopetamme hommat, oli kivaa kymmenen vuotta, nyt voidaan palata tekemään vaikka mainoksia – ei. Kolme: tehdään jotain uutta – kyllä. Päätöksen jälkeen tunnelma on ollut innostunut ja optimistinen. On siistiä taas rakentaa jotain uutta.”


Ron de Jeremyn tarina on esimerkki siitä, miten bränditarina saattaa muuttua ja miksi. Tarina on aina aikansa tuote, aikaan sidoksissa.


”Kymmenen vuotta sitten lähdimme Joken kanssa tekemään juttua, joka perustui huumoriin."


”Mielestämme oli todella hupaisaa, että Super Marion näköinen kaveri on maailman kuuluisin ja käytetyin aikuisviihdetähti.”

”Vaikka tälläkin hetkellä brändin ydin on sama huumori, ovat ajat kymmenessä vuodessa muuttuneet. Yhteiskunta on muuttunut, me olemme, Ron Jeremy todellakin on. Tarina on muuttunut ja etenkin se tulkitaan eri tavalla. Se ei olekaan enää hauska.”


3. Kerroit äskettäin sosiaalisessa mediassa, että kirjoitat One Eyed Spiritsin tarinasta kirjaa. Kommentoit edessäsi olevaa haastetta sanoin ”on kivaa, kun pelottaa”. Millaisia bisneshyötyjä omalla kohdallasi näet siinä, ettei itseään ota liian vakavasti?


”Se on olennainen bisnesetu, pienelle firmalle käytännössä ainoa tapa toimia ja hyvällä tsägällä menestyä. Suurin osa maahantuojistamme on pienehköjä yrityksiä ja perheyrityksiä, joten suhteiden luominen on kaiken a ja o. Pitää pyrkiä olemaan aina miellyttävä, rento ja itseironinen. Sillä tavalla me erotumme isoista firmoista, jotka ovat byrokraattisia, korporaattisia ja jäykkiä, niillä on prosessit ja systeemit. Meidän pitää edustaa sitä kaikkea muuta. Toisaalta olemme hyvin luotettavia ja tunnollisia. Kun nämä kaksi asiaa yhdistetään, se on toimiva juttu.”


”Maailma on täynnä firmoja ja tuotteita, jotka ottavat itsensä liian vakavasti.”

”Sopiva rentous ja itseironia johtaa myös brändeihin, jotka eivät ota itseään liian vakavasti, ja joihin on siten helpompi tarttua ja samaistua, koska ne ovat inhimillisiä.”


Kuten tarttuvassa brändissä myös vetävässä tarinassa on aina säröjä ja särmää, sellaista rehtiä keskeneräisyyttä, joka erottuu täydellisyyden tavoittelun kohinassa.


Ron de Jeremyn bränditarinan seuraava luku kertoo yhtiökumppaneiden omasta matkasta: siitä, miten turpiin tulee koko ajan ja joka puolelta, mutta läpi mennään vaikka harmaan kiven ja kehitetään jotain hauskaa.


”Kenelläkään ei ole helppoa, kaikki taistelevat elämässään erilaisten haasteiden kanssa. Kysymys on vain siitä mitä teet, menetkö makaamaan lattialle ja luovutat vai taisteletko tiesi eteenpäin.”


Tämänkertainen tarinamme päättyy hyvien yöunien toivotukseen Ron de Jeremy -rommien faneille: pian julkistettavien uusien pullojen sisältä löytyvät tismalleen samat nesteet kuin ennenkin.

285 views0 comments