Search
  • helmisaksala

Oletko jo pakannut? Autiosaaren ranta näkyvissä

Autiosaari avautuu yleisölle aivan kohta. Lautta uusille verkkosivuille on laskettu vesille. Perillä ollaan, kun paratiisilintu laulaa.


Tiedätkö, mitä sinä ottaisit mukaasi autiolle saarelle? Mikä on se horisontti, johon tähyilet ja millä eväillä sinne matkataan?

Entä mitä et pakkaisi laukkuusi jos voisit jättää taaksesi ylimääräistä kuormaa? Millaiset asiat pitävät kiinni vanhoissa tavoissa, jotka eivät enää toimi? Mistä olisi aika päästää irti?


Autiosaari kutsuu tutkimaan omia ja yhteisösi vahvuuksia; pohtimaan, miten tehdään aidosti eteenpäin vievää viestintää niin sanallisen kommunikoinnin kuin konkreettisten kohtaamisten ja tekojen tasolla. Puhuttelevammin, inhimillisemmin ja rehellisemmin. Rohkeammin ja erottuvammin.


Tärkeimmät työkalut valikoituvat reppuun keskustelun ja yhdessä työskentelyn, muotoiluajattelun ja tarinankerronnan keinoin.


Varaudu siihen, että aarre löytyy sieltä mistä et ensinnä sitä etsisi.Mitä sinä sepität


Puhun paljon tarinankerronnasta. Tarinoista työkaluna parempaan johtamiseen, omien ja yrityksen tavoitteiden kirkastamiseen, strategisten askelmerkkien kartoittamiseen, yhteisöjen luomiseen ja sitouttamiseen, mieleen jäävien kokemusten ja tunnelmien luomiseen. Ja yksinkertaisesti houkuttelevampaan kommunikointiin viestinnän eri muodoissa ja alustoilla.


Silti en todellakaan väitä, että kaikilla yrityksillä, tekijöillä ja tuotteilla olisi oltava oma tarina. Tai että jokaisen pitäisi sepittää itselleen tarina vaikka väkisin, keksimällä keksien.


Päinvastoin ajattelen, että jokaisella ihmisellä ja yhteisöllä, ja uskallanko väittää, myös asialla ja ilmiöllä, on tarina. Sen merkitystä ja kiinnostavuutta muiden silmissä ei vain hoksata.


Usein tarinan ainekset ovat olemassa myös vaikkapa ruoka-annoksen, palvelukonseptin tai tiimin erityislaatuisen, tarkemmin sanoen omanlaisen, olemuksen kiteyttämiseksi. Ainekset voi yksinkertaisesti tunnistaa ja koota yhteen, ja tarinan sanoittaa ja valjastaa käyttöön.


Todellakin myös suosittelen, että teet niin. Miten muuten kukaan voisi innostua sinusta ja tarinastasi, ellet kerro sitä?

Kertomalla oman tarinan toisille voit innostaa muut auttamaan sinulle merkityksellisten tavoitteiden saavuttamisessa. Tarinat ovat parhaimmillaan jotain, mihin muut voivat liittyä ja mitä he haluavat heti kertoa eteenpäin. Tarinat luovat yhteyksiä, ymmärrystä, sähköä!


Lisäksi tarinat herättävät tunteita, ja tutkitustihan ihminen tekee valintasa tunteella vain perustellakseen päätöksensä jälkikäteen järkisyin. Myönteiset tunnekokemukset puolestaan lisäävät asiakkaiden sitoutumista ja asiakasuskollisuutta. Sen vahvistaa Minna Killström mainiossa Vetoa tunteisiin -teoksessaan (Alma Talent 2020).


Storytelling <3 storydoing


Kaikki on viestintää. Teot ovat kauneinta puhetta. Ja tarinat ovat tekoja. Tästä varmaan kaikki ovat samaa mieltä.


Parempi tarinasi paitsi kertoo siitä miten ja miksi toimit niin kuin toimit myös mobilisoi toivottua toimintaa, joka jälleen vahvistaa tarinaa. Syntyy riemastuttava, itseään ruokkiva kehä.


Yleisön näkökulmasta on tärkeää muistaa, että viesti, joka ei ole linjassa toimintamallien kanssa, ei ole mistään kotoisin eikä tänä päivänä mene läpi yhä valveutuneemmille kuluttajille.


Siksi, kun puhun tarinoista, tarkoitan yhtä lailla toimintaa. Tarinoita itse teossa!


Sivumennen sanoen ajattelen, että on epäarvostavaa maailman muutosvoimaisinta viestintämuotoa kohtaan, jos tarina ei pääse elämään onnellista, tavallistakin arkeaan: testaamaan itseään, koettelemaan kykyjään ja resonointiaan vastaanottajissa. Tarina kokee täyttäneensä tehtävänsä, kun se kiertää suusta suuhun, saa aikaan tunnereaktioita ja ohjaa parempiin tekoihin kuin laivan kapteeni.


Autiosaari on paikka sanoittaa ja alkaa kertoa parempia tarinoita siitä, millaisia olemme, millaisia voisimme olla ja miten sellaisiksi tullaan. Sanoista alkaa tulla totta. Joten tervetuloa Autiosaarelle. Sen siluetti häämöttää jo.

30 views0 comments