Search
  • helmisaksala

Parempi tarinasi odottaa sinua

Olen yksin mökillä. Kokonaiset kuusi päivää. Kaukana Helsingistä. Tämä on osa uutta tarinaani, joka kenties voi auttaa myös sinua.


Joutilas luovuus


Irtiotto pohjoisessa on henkilökohtainen sijoitukseni itseeni ja yritykseeni, onhan kiireettömyys ajatusten parasta polttoainetta. Luen, kirjoitan ja ajattelen ilman keskeytyksiä. Mitäpä sitä tarinatuottaja mieluummin tekisi.


Ja ideathan tutkitusti iskevät kipinää ihmisen ollessa liikkeessä, kuten juoksulenkillä. Metsäpoluilla olen saanut arvokasta perspektiiviä tarinallistamisen palveluihini sekä moniin tuleviin koitoksiin.


Ainoa mitä olen moneen kertaan päivitellyt on se, miksi teen tämän vasta nyt. Joutilaisuus ja oma rauha ovat minulle luovuuden ehdottomia lähtökohtia, joten tällaisen reissun tulisi olla sementoituna kalenteriin harva se kuukausi.


Ennen pääni sopukoissa kuitenkin huuteli soraääni: Olenko ansainnut tämän? Voinko lähteä, onko se oikeasti sallittua? Olenko friikki, jos haluan vetäytyä yksin keskelle korpea?


Runsas yksin oleminen ja vaikkapa soolona reissaaminen on sosiaalisesti kyseenalainen konsepti, ehkä aivan erityisesti nykymaailmassa. Silti moni todella hyötyisi siitä.


Beyond seksikäs


Uutta, innovatiivista ajattelua ja rehellistä itsereflektiota ei pääse syntymään, ellei omien ajatusten kanssa saa ja joudu viettämään kunnolla aikaa. Mittakaava on toki yksilökohtainen asia, mutta sanoisin, että vähintään pari–kolme päivää tarvitaan aitoon irtiottoon, sellaiseen, joka saa kohtaamaan oman itsen ja syventämään ajattelua. Minulla meni kolme yötä päästä tietynlaisen kynnyksen yli (ehkä pääsin vasta alkuun!).


Eräs kannuksensa ansainnut musiikintekijä tokaisi vastikään keskustelussa, jossa puimme introverttien ja ekstroverttien erilaista sopivuutta aikaamme, että ”ihminen joka oikeasti viihtyy itsekseen, on beyond seksikäs”.


Mikä synninpäästö, jonka myötä on vain helpompi nauttia myös muiden seurasta. Itse peräänkuulutan molempia, niin yksinoloa kuin yhteistyötä. Onhan esimerkiksi ideoiden pallottelu terävän kollegan kanssa silkkaa parhautta.

Byron Katien neljä kysymystä


Palataan vielä hetkeksi pääkopassa kaikuviin soraääniin.


Yhdysvaltalainen kirjailija ja puhuja Byron Katie tarjoaa työkaluja ajatusvyyhtien purkamiseen teoksessaan Loving what is – Neljä kysymystä, jotka muuttavat elämän. Katien kehittämä kysely on itsetutkiskelun tapa, jonka hän on nimennyt ”Työksi”. Se tarjoaa keinon irrottautua haitallisten ajatusten aiheuttamista tunnetiloista ja havahtua siihen, että omat kuvitelmat eivät vastaakaan todellisuutta.


Päätin kokeilla Katien kyselyä, vaikka suhtaudun varauksella niin sanottuihin pikalääkkeisiin. Kirjoitin mieltäni hiertävät väitteet paperille ohjeiden mukaan ja aloin käydä niitä läpi neljän kysymyksen kautta.


Kuinkas sitten kävikään: myrkyllisimmät mykkyräni kääntyivät tuosta vain nurin ja paljastivat niin ilmiselviä ja nerokkaita oivalluksia aivojumeistani, että nauroin itselleni ääneen. Mielenkiintoista kyllä. Ajan kanssa on jännä nähdä miten oivallukset jäävät elämään.


Parempi tarinasi odottaa sinua


Hyvä uutinen on siis se, että omaa onnellisuutta ja uudistumista jarruttaviin tarinoihin, joihin on tiedostamattaan kiinnittynyt, voi herätä. Omakohtaiseksi todisteeksi esitän tätä retriittiäni.


Enemmän kuin kukaan muu voimme itse vaikuttaa siihen mitä elämämme on ja miltä se tuntuu. Byron Katien mukaan kaikki on kiinni vain ja ainoastaan siitä miten opettelee tiedostamaan uskomuksiaan ja ottamaan niistä vastuun.


Omasta kokemuksesta voin sanoa senkin, että kun toimimattomat ja elämää kuihduttavat tarinat on purettu pois, voi tilalle alkaa rakentaa uutta ja vahvistavaa, itselle tärkeitä tavoitteita kohti vievää tarinaa. Keskeistä on se, ettei tarina jää vain sanojen tasolle. Sitä on alettava elää.


Tästä kokonaisvaltaisesta näkökulmasta tarinoihin – sanojen ja tekojen kiteyttämisestä ja toimeenpanosta – minun yritykseni lähtee liikkeelle. Minkälainen olisi sinun parempi tarinasi?

160 views0 comments