Search
  • helmisaksala

Taiteen tekijöiden ääni kuuluviin myös SoMessa

Updated: Aug 22, 2019

Ikkunan takana on sakea pimeys. Kaiuttimissa surisee, mutta nettiyhteys sentään toimii ja vaunussa on rauhallista. Istun junassa matkalla Tampereelle Freelancemuusikoiden seminaariin, joka starttaa sunnuntaiaamuna hotelli Tornissa. Jännittää ja kutkuttaa, sillä minut on kutsuttu paikalle puhumaan muusikon SoMe-markkinoinnista. Tosin olen päättänyt pureutua aiheeseen hieman laajemmin taiteen tekijän näkökulmasta. Genrerajat ovat tehty rikottaviksi ja muilta voi aina oppia – työkaluihin, lempiväriin ja sukupuoleen katsomatta.


Esitystäni varten olen ammentanut ja koonnut yhteen tietämystäni markkinointiviestinnästä sekä taide- ja kulttuurialan henkisestä maaperästä. Suomi on pieni maa, joten piiritkin ovat pienet. Puurokulhoa tavoittelee monta lusikkaa erityisesti marginaalitaiteen saralla. Meillä myös vierastetaan myyntihenkisyyttä, vaikka aivan yksinkertaistenkin markkinointiviestinnän lähtökohtien omaksuminen tekisi hyvää tekijöiden toimeentulon ja oman työn hahmottamisen kannalta. Näitä asioita pohdin esityksessäni ja pyrin paitsi herättämään oivalluttavia kysymyksiä myös tarjoamaan virkistäviä näkökulmia.

Ensisijaisena tavoitteenani on kaikesta huolimatta rohkaista ihmisiä olemaan ihmisiä SoMessakin. Tai ehkä erityisesti siellä! Sosiaalinen media janoaa erilaisia ääniä, tarinoita ja niille kasvoja; hyviä käytöstapoja ja rehellisyyttä. Kuuntelemista ja auttamista.


Ihminen taas tarvitsee paitsi vertaisiaan myös uskaltajia, suunnan näyttäjiä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että katseidenkin alla uskaltaa olla keskeneräinen ja neuvojen tai avun tarpeessa. SoMe on tähän loistava areena. Siellä voi saada yhteyden.


Onhan se toki pirullinenkin. SoMe on algoritmien ja sähköisten hirmuvaltiaiden arvaamaton maailma. Se on tuo ääretön pimeys ikkunan takana, vaikka junanvaunussa palaa valo. Emme tiedä, mihin tietojemme luovuttaminen ja kuviemme jakaminen tulee jatkossa johtamaan. Menetämmekö hallinnan? Hallitseeko joku meitä jo nyt?


Haluan ajatella, että juuri pimeyden keskellä pitää jonkun sytytellä valoja, ja SoMe on hyvä paikka ajatusten ja osaamisen jakamiselle sekä yhteisöjen luomiselle. Tämä palvelee myös itsenäistä taiteen tekijää, joka tavoitteellisesti toimien voi saada äänensä kuuluviin ja puhua merkityksellisten ja aineettomien arvojen puolesta näinä ylikulutuksen ja hämärän aikoina.

Kuva: Sanni Kahilainen

49 views0 comments