Search
  • helmisaksala

Tiedät, ketkä pyörittävät yritystäsi, mutta mikä heitä pyörittelee?

Tiedostatko tarinasi?


Sanotaan, että tarinat pyörittävät maailmaa. Tarinat tarttuvat ihmisyyteen aivoja ja kehoa myöten, sillä ne herättävät tunteita. Tarinat myös tarjoavat loputtoman kirjon tarttumapintoja luontaiselle taipumuksellemme etsiä ympäristöstä jotakin samastuttavaa ja tuttua.


Oma lukunsa ovat tarinat, jotka ovat liiankin tuttuja, liian lähellä.


Ei nimittäin ole aina helppo huomata, miten päässämme pyörivät tarinat itse asiassa pyörittävät meitä ja ohjailevat toimintaamme.


Valitettavasti nuo tarinat ovat usein sävyltään negatiivisia, vaivihkaa tottumuksesta totuudeksi muuttuneita uskomuksia. Tiedät ehkä sen sisäisen äänen, jolla on painavaa asiaa aina kun olet vähän jännässä paikassa? Se ääni on etukäteen varma, ettei tästä kuitenkaan mitään tule.


Aikansa eläneet tarinat estävät meitä uudistumasta, olemasta kokonaisempia ja rohkean myötätuntoisia toisiamme kohtaan.


Seuraukset manifestoituvat yhtä lailla arjessa kuin työpaikoilla. Tulee loukkaantumisia ja pettymyksiä, kyräilyä ja puolitehoista suorituksia, kun emme kykene kannustamaan kaveria kohti yhteistä maalia saati tsemppaamaan itseämme eteenpäin.


Tiedätkö, minkälaiset tarinat sinun yritystäsi pyörittävät?


Miksi et vaikuttaisi siihen?


Ensin on pyrittävä tiedostamaan, miksi jarrut ovat jumiutuneet päälle. Sinun, minun, meidän.


Yhteisölle myös yhteisen tarinan rakentaminen voi olla toimiva apukeino. Työpajamuotoinen työskentely vapauttaa luovia voimavaroja ja kohdentaa ne tarkoituksenmukaisesti. Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen, jossa oma rooli kirkastuu osana yhteistä pelikenttää.


Aloitetaan erottamalla tarinat menneestä tarinoista tulevasta.

Tarinat menneestä


En edes lukenut sunnuntain (1.12.2019) Helsingin Sanomia kokonaan, kun jo bongasin sanan tarina neljässä eri artikkelissa.


Sivulla A8 kirjoitetaan talvisodan alkamisen muistopäivästä: ”Niinistö katsoo, että talvisodan taistelut olivat sankaritarina, joka antoi Suomelle mahdollisuuden luoda toisen tarinan.


Artikkeli ulkomaantoimittajien juttumatkoilta kertyneistä esineistä sivulla A20 on otsikoitu: Joulukalenteri kertoo matkamuistojen tarinan.


Uutisankkurin irtisanoutumisesta ja muutosta pakettiautoon kerrotaan sivulla B16: ”Huilaja uskoo, että paheksunta puuttui, sillä hänen tarinassaan korostui työnteko.

Sivulla B12 pohditaan maaseudun talojen kohtaloa: ”Millaisia ovat Suomen tyhjien talojen tarinat?


Otanta ilmentää yleistä taipumustamme mieltää tarina kertomukseksi jostakin jo tapahtuneesta. Siihen tarkoitukseen tarina kai alun perin syntyikin: se on ikivanha viestinnän muoto, jonka avulla on välitetty tietoa ja jaettu kokemuksia.


Talvisodan tarinassa vanhan rinnalle asettuu uusi: tarina sisusta, pienen kamppailusta suurta vastaan, Daavidin Goljatia. Se on aito altavastaajan tarina ja keskeinen osa suomalaista identiteettiä.


Ilman sankaritarinaa suomalaisten sitkeys olisi jäänyt maailmalta huomaamatta – ehkä myös suomalaisilta itseltään.


Mikä voisi olla sinun yhteisösi tarina menneestä? Entä millainen sankaritarina sen rinnalle asettuu, miten voisitte nähdä tarinanne toisin?


Tarina tulevasta


Mitä sitten ovat tarinat tulevasta, onko sellaisia?


Kun yrityksessä puhutaan tulevaisuudesta, on kyse useimmiten strategisesta suunnittelusta tai pariin virkkeeseen kiteytetystä visiosta.


Kun yksilötasolla suunnataan katse kohti huomista, on kyse henkisestä kasvusta, puhutaan vaihtuvin sanankääntein uusista sisäisistä tarinoista.


Molemmista voi ja kannattaa ammentaa!


Kuulostan yksinkertaiselta ja sanon sen kuitenkin: saavutat tavoitteesi paljon tehokkaammin, kun apujoukkojen motivaatio on kunnossa. Kun tekemisellä on syvempi merkitys ja kunkin tekijän näkemys omasta roolista sinun ja teidän yhteisessä seikkailussa on kristallinkirkas, jaksatte ponnistella huimasti enemmän kuin pelkän kolikkopussin toivossa. Tarinallistaminen on tähän oiva työkalu.


Valitse tarinasi


Pohdi, mitä yhteisöstäsi puhutaan kymmenen vuoden kuluttua.


Miten tekijät kertovat saavutuksistaan ja yhteistyön merkityksestä, ja mistä kaikki lähti?


Jäikö asiakkaiden mieleen jotakin? Todennäköisemmin jäi, jos osasitte kertoa asianne tarinan muodossa.


Kenties tänä vuonna tavoitteellisesti laatimastanne tarinasta on vuosien kuluessa tullut totta. Tuloksina ja tunnettuutena.


Voit rakentaa tarinasi tietoisesti. Voit valita luoda sellaisen, joka vie sinua ja joukkoasi kohti tavoitetilaa.

10 views0 comments