Search
  • helmisaksala

Tulossa keväällä 2022: Uskallus ja tarinat bisneksessä

Idea lähti ristiriidasta. Tarinatalous kukoistaa ja ärsyttää. Medioissa vilisevät koskettavat kertomukset kaappaavat yhtenään yleisön huomion tärkeiltä asiauutisilta. Markkinoilla taas kehnompienkin tuotekonseptien tarttuviksi tarinallistaminen saa ihmiset ostamaan holtittomasti tunteen vallassa.


Tarinalla menee hyvin, mutta tekeekö tarina hyvää?


Toimin itsekin viestintäalalla, ja kyllä! Autan yrityksiä kertomaan paremmin omaa tarinaansa. Mitä oikein olen siis tekemässä?


Minut on ajanut tarinoiden pariin halu herätellä ihmisiä ja yrityksiä pohtimaan tekemisensä jujua. Miksi yritys tai organisaatio on olemassa ja mitä hyvää se voi tehdä muille? Monessa puljussa puurretaan päivä toisensa jälkeen vailla käsitystä yhteisestä suunnasta ja siitä, miten eri tehtävät liittyvät toisiinsa tai mahdollisesti yhteiskuntaan, johonkin isompaan kuvaan.


Mutta työnteon ei tarvitse olla sekavaa ja tarkoituksetonta. Sellaisena se ei myöskään olisi tulevaisuudenkestävää: tutkitusti osaavimmat tekijät ja asiantuntijat pitävät työn merkityksellisyyden kokemusta yhä tärkeämpänä kriteerinä punnitessaan valintaansa eri työpaikkojen välillä. Puhumattakaan siitä, miten anteliaan työpanoksen he lopulta ovat motivoituneita työnantajalleen suomaan. Myös asiakkaat, kumppanit ja sijoittajat kysyvät yrityksiltä yhä enemmän läpinäkyvyyttä ja ymmärrettävää kommunikointia.


Jos siis haluat porskuttaa iloisesti vielä huomennakin, tiedä mitä teet ja uskalla myös kertoa siitä.

Työni kautta olen saanut toimia mm. julkisen sektorin, logistiikka-, teknologia-, palvelu- ja ravitsemusalan sekä luovien ammattilaisten kanssa. Kaikkia yhteistyökumppaneitani ja asiakkaitani on yhdistänyt halu tunnistaa tuo jokin syvempi taso tekemisen taustalla, puhutaan sitten arvoista, missiosta tai vaikkapa ydinviestien kiteyttämisestä. Kaikki kytkeytyy oman tarinan löytämiseen: yrityksen ydintä ei tarvitse sepittää, se on aina olemassa. Ainekset pitää vain tunnistaa. Oman tarinan hahmottaminen jäsentää tekemistä ja kirkastaa viestintää.


Joten palatakseni tarinatalouden vitsaukseen ja toisaalta yrityksen oman tarinan tärkeyteen ja käyttövoimaan, olisiko niin, että yhden ja saman sanan kautta puhutaan aivan eri asioista tai ainakin tulokulmista?


Olisiko aika palauttaa sanalle tarina sen ansaitsema positiivinen klangi?

Paljon kysymyksiä, vähän kaiken kattavia vastauksia. Siksi halusin tutkia aihetta lisää ja haastatella kiinnostavia ihmisiä.


Tietokirjani Uskallus ja tarinat bisneksessä ilmestyy ensi keväänä Alma Talentin julkaisemana. Tästä syystä blogi jää toistaiseksi tauolle.


Oikein hyvää syksyä sinulle!


Kannen kuva: Jarna Jäntti, Julma Design

79 views0 comments