Search
  • helmisaksala

Vitosessa on satasen alku

Kirjoitin muutama viikko sitten ensi kokemuksistani neurolingvistisen ohjelmoinnin eli NLP:n parissa blogissani ”Se 95 prosentin potentiaali”. Koska ajatukset usein jäsentyvät parhaiten kirjoittamalla, se oli tarpeellinen ensimmäinen yritykseni sanoittaa matkan alkua 16-päiväisessä NLP Practitioner-koulutuksessa; ja tuntui haastavaltakin koska aihe on hurjan laaja. Päätin palata potentiaaliprosenttien äärelle ja kerron seuraavaksi, mitä uutta olen oppinut aiheesta kuluneiden viikkojen aikana.


Jatkoin keskustelua 95 prosentin saloista kouluttajamme Jaana Hautalan kanssa. Mihin luvulla viitataan? Jaana selvensi asiaa kahden määritelmän avulla.


Ensinnäkin NLP:ssä ajatellaan, että tietoinen mieli on viisi prosenttia ja tiedostamaton – se niin sanottu kadotettu potentiaali – 95 prosenttia. NLP:n menetelmin keskitytään tiedostamattoman tutkimiseen, sieltä kun vapautuu monille sitä omaa, ainutlaatuista potentiaalia. Käytännössä tämä tapahtuu tutkimalla ja purkamalla omia toiminta- ja ajattelumalleja. Tulemme tietoisemmaksi käsityksistämme, reaktioistamme ja tavoistamme sekä niiden taustalla vaikuttavista asenteista ja uskomuksista, muistoista, ajatuksista ja tunteista.


Koulutuksessa tietoiseksi tulemista edistetään yksinkertaisten harjoitusten avulla. Työkaluja ja apuvälineitä muutokseen haetaan oman itsen kautta: mikä minulle sopisi, mikä voisi toimia? Usein vastaus tai oivallus löytyy niin läheltä, että se tuntuu melkeinpä liian ilmiselvältä.


Mutta homma toimii. Olen jo kokeillut joitakin saamiani oppeja arkielämässä ja saanut varmuutta tekemiseeni sekä helpotusta haastaviin vuorovaikutustilanteisiin.


Toinen Jaanan esiin nostama NLP-näkökulma on, että ajatuksista jopa 95 prosenttia toistaa historiaa. Mikäli siis haluamme muuttaa ja rakentaa tulevaisuuttamme, on ensin tultava tietoiseksi omista toistuvista ajattelumalleista – juurikin niistä tiedostamattomista. Sen jälkeen voidaan tietoisemmin luoda uutta.


On siis opittava pois ollakseen avoin oppimaan uutta; ja purettava vanhat tunnetilat, jotta voi kokea ja tuntea uudella tavalla.


Tähän lähtökohtaan olen törmännyt ennenkin, mutten ihan ole saanut kiinni siitä, miksi purkaminen olisi niin ehdottomaan tärkeää. Eikö uutta voisi vain rakentaa vanhan päälle?


Tutustuttuani nyt hieman paremmin uskomuksiin ja niihin kytkeytyviin ajatteluketjuihin, en enää kyseenalaista pois oppimisen merkitystä. Se saattaa jopa olla yksi antoisimmista asioista mitä ihminen voi itselleen ja mielelleen tehdä.


Työnsarkaa uskomusten parissa riittää vaikka vuosiksi eteenpäin. Itsekin tulen varmuudella palaamaan aiheeseen myös kirjoittamalla. Lisäksi varasin kirjastosta lukemista neurotieteilijä Joe Dispenzalta, joka on perehtynyt syvällisesti ajatusten voimaan.


Jotta epätoivo ei iskisi (nyt aavistuksen jäykiltä vaikkakin tutuilta ja rakkailta tuntuvien) viiden prosentin seurassa, on hyvä muistaa eräs NLP:n perusajatuksista: se, että meissä kaikissa on jo olemassa kaikki potentiaali ja voimavarat, joita tarvitsemme. Niihin on vain päästävä käsiksi.


”Mitään ei tarvitse tapahtua, tutkitaan”, on Jaanan usein toistuva kehotus kun aloittelemme harjoitusta. NLP on ravistelevaa mutta sallivaa. Sen äärellä saa olla sitä mitä on ja toisaalta mahtuu kasvamaan.

38 views0 comments