Search
  • helmisaksala

Voiko tarina olla enemmän kuin tosi?

Se joka tarinoita sepittää, ei ole luotettavimmasta päästä.


Näin saattaa yhä moni ajatella etenkin kun puhutaan tarinankerronnasta liiketoiminnassa ja etenkin koto-Suomessa.


Samalla rakastamme tarinoita. Emme voisi elää ilman niitä, emme edes osaisi.

Tarinoiden merkitystä ihmislajin menestykselle peräänkuuluttaa myös Yuval Noel Harari teoksessaan Sapiens – Ihmisen lyhyt historia. Kuvittelun taito on auttanut lajiamme selviytymään ja johtanut maailmaa mullistaviin keksintöihin.


Tarina ei ole pelkkää faktaa, onneksi!


Voiko yritystarina koukuttaa ja vakuuttaa samoista syistä kuin fiktiivinen elokuva? Kyllä voi. Me sitoudumme tarinaan, sillä kun se herättää tunteita, luo merkityksiä ja yhteenkuuluvuutta sekä innostaa toimintaan. Näin voi käydä yhtä hyvin vetävän romaanin kuin toimivan mainosvideon äärellä. Minkälaista olisi elämä, jos tarinoita saisi kertoa vain faktojen pohjalta? Vaikuttava tarina ei ole vain totta, se on enemmän.


Mutta saako vaikutuksia luoda tietoisesti ja bisnesmielessä, onko se ok? Milloin luisutaan tarkoitushakuisen palturin puhumisen kalteville pinnoille?


Tarinankerronnan prosessiin kuuluu tehdä valintoja: mitä kerrotaan, mitä ei ja kenen näkökulmasta. On kertojan vastuulla asettaa nämä valinnat ja omatunto vaakakuppeihin.


On myös hyväksyttävä, että koko totuutta ja yksinomaan totuutta voi olla haastavaa välittää arkisessa vuorovaikutuksessa. Miksi?


Koska tosiasioiden sijaan puhumme monesti jostakin aivan muusta, kuten omista uskomuksistamme tai siitä, miten olemme asiat kokeneet. Omasta kokemuksesta ammentaminen ei suinkaan tarkoita, että tarina olisi epätosi. Joskus päinvastoin! Mutta tilannetajua tarvitaan.

Lopulta tullaan vielä siihenkin, että yksittäiset sanat herättävät erilaisia mielikuvia ja reaktioita eri ihmisissä juurikin uskomusten ja henkilökohtaisen historian johdosta. Yhdelle neutraali ilmaisu voi särähtää toisen korvaan, koska se palauttaa mieleen tietyn muiston tai mielleyhtymän. Sanojen merkitystä pohdin paljon valmentaja Jaana Hautalan NLP Practitioner -koulutuksessa.


Tarina luo kasvua sisäisesti ja ulkoisesti


Yritystarinoita rakennettaessa kaikki tapahtuu suhteessa siihen, mikä yrityksen toimintakentällä ja kohderyhmän piirissä toimii, ja miten tässä kontekstissa luodaan omannäköistä ja erottuvaa kerrontaa.


Kaiken keskiössä on eettisyys. Kunnioitus ihmisyyttä ja ympäristöä on bisnestarinankerronnan voimavara, ei jarru.


Tarvitsemme pelottomia tarinoita niin yrityksen sisäisten prosessien kuin ulkoisen viestinnän tueksi. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun teot kertovat samaa tarinaa sanojen kanssa. Tämän vuoksi puhun kokonaisvaltaisen tarinankerronnan puolesta: se auttaa yritystä kasvamaan täyteen mittaansa.

33 views0 comments